Türkiye sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla karşı karşıya kalan bir ülkedir. Can ve mal kaybına neden olan depremler doğal afetlerin arasında en önemlisidir. Ülkemiz depremlerde insan kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada yer almaktadır. Ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ile 6 arasında değişen en az bir deprem yaşanmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı 2019-2020 Programında ve 11. Kalkınma Planında “Afet Yönetimi” başlığı altında yeralan 725.1 nolu tedbir çerçevesinde kamu hizmet binalarının envanterinin çıkarılması ve afetlere karşı güçlendirme çalışmaları ve 18.12.2013 tarih ve 28855 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Afet ve Acil Durum Müdahale Çalışmaları Yönetmeliği” kapsamında hazırlanan “Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)” doğrultusunda deprem, sel v.b. gibi afetler sonrası kamu binalarının tarama, hasar tespit ve güçlendirme çalışmaları Bakanlığımızca yürütülmektedir.
Kamu Yapıları Envanter Sisteminde (KAYES) elde edilen veriler de kullanılarak deprem riskli kamu binaları önceliklendirilerek kamu binalarının deprem güçlendirilmesi yanı sıra enerji verimliliği iyileştirilmeleri yapılacaktır.
Enerji verimliliği; enerji maliyetlerinin ekonomiye olan yükünün hafifletilmesi, enerjide arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve çevrenin korunması gibi ulusal stratejik hedefleri tamamlayan ve bunları yatay kesen bir alandır. Türkiye’de bina sektörü son yıllarda hızla gelişmekte olup sektörün nihai enerji tüketimi 2000 yılında 19,5 MTEP iken %66 artarak 2015 yılında 32,4 MTEP değerine ulaşmıştır. Bina sektörünün nihai enerji tüketimindeki payı ise %32,8 değerine ulaşarak sanayi sektörünün de önüne geçmiştir.
Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı kapsamında bina ve hizmetler sektöründe enerji verimliliğinin arttırılması amacıyla tanımlanan eylemler arasında yeni yapılacak ve mevcut binaların verim sınıflarının iyileştirilmesi, kamu sektöründeki tasarruf potansiyelinin hayata geçirilmesi eylemi de yer almaktadır.
Cumhurbaşkanlığının 15/08/2019 tarih ve 2019/18 sayılı Genelgesi uyarınca kamu binalarında 2023 yılı sonuna kadar asgari %15 enerji tasarrufu sağlanması beklenmektedir.
Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde kamu binalarında enerji verimliliği etütleri yaptırılmakta ve tespit edilen potansiyelin hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmektedir.
Ülkemizin bina stokunun depreme karşı dayanımının ve enerji verimliliğinin artırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce Hazine ve Maliye Bakanlığı garantörlüğünde Dünya Bankası kredisi ile "Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi” yürütülecektir.
Bu proje ile hastane, okul, idari binalar v.b. kamu binaları deprem ve afet risklerine karşı dayanıklı hale getirilerek enerji verimliliği yönünden iyileştirilerek kanıtlanabilir enerji tasarrufu gerçekleştirilecektir. Kamu binalarındaki potansiyel değerlendirilerek ülkemizin ekonomik büyümesinin desteklenmesi sağlanacaktır.