Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından “Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği (KADEV) Projesi” kapsamında organize edilen “Yenilikçi Güçlendirme ve Enerji Verimliliği Mühendislik Yaklaşımları Seminer ve Çalıştayı” 20-22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Ankara’da düzenlendi. Etkinliğe Amerika, Japonya, Almanya ve İtalya’dan yenilikçi güçlendirme ve enerji verimliliği alanında görev yapan Dünyaca ünlü uluslararası uzmanlar ile uluslararası kuruluşlar, akademisyenler, özel sektör temsilcileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve dernekler olmak yüksek düzeyde katılım sağlandı.
Seminer kapsamında yenilikçi güçlendirme ve enerji verimliliği yöntemleri konusunda Dünya çapında uzman akademisyen ve yabancı konukların sunumları gerçekleştirildi. ABD, Japonya, İtalya ve Almanya’dan katılan yedi uzman konuşmacıların sunumları ile katılımcılar yenilikçi çözümler hakkında öncü ülkelerdeki gelişmeleri ilk ağızdan dinleme şansı buldu. Seminerde ayrıca Türkiye’deki deprem mühendisliği alanında duayen akademisyenlerle yapılan video röportajlara yer verildi.
Programın ikinci günü yapılan Çalıştayda, uluslararası uzmanlar, yerel akademisyenler, deneyimli tasarımcılar, enerji verimliliği uzmanları, mimarlar ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan uzmanlardan oluşan beş ayrı grupta toplam 75 kişilik bir katılımcı grubu ile atölye çalışmaları yapıldı. Yürütülen çalışmalar kapsamında katılımcılar tarafından Türkiye’deki kamu binası envanterini yansıtan örnek binalar için yenilikçi güçlendirme ve enerji verimliliği yöntem önerilerinde bulunuldu.
Son gün oturumunda çalışma grupları bir araya gelerek, her bir grubun belirlenen binalar ile ilgili güçlendirme ve enerji verimliliğini arttırıcı yöntem değerlendirmeleri tüm katılımcılarla birlikte ele alındı.
Çalıştayda yapılan değerlendirmeler ışığında, depreme dayanıklı ve sürdürülebilir bina tasarımı konularındaki yenilikçi güçlendirme yöntemlerinin kamu binalarına uygulanması ve uluslararası en iyi uygulamaların Türkiye’de hayata geçirilmesi Bakanlığımızca hedeflenmektedir.
Yenilikçi Güçlendirme ve Enerji Verimliliği Mühendislik Yaklaşımları Çalıştayı Sonuç Raporu için tıklayınız.